POČETNA RADIONICA MUZEJ RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA

POČETNA RADIONICA MUZEJ RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA

POČETNA RADIONICA MUZEJ RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA 1024 768 Zoran Grubiša

Zaposleni SEVOI Financial Consulting-a na početnoj radionici upoznali su direktora, Rukovodioca finansijskog upravljanja i kontrole i članove Radne grupe Muzeja rudničko-takovskog kraja o važnosti izrade dokumentacije sistema Finansijskog upravljanja i kontrole i implementaciji samog projekta, dinamici izrade kao i predstojećim koracima naše buduće saradnje. Takođe, jasno smo definisali sve procese i procedure Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Utvrđivanjem terminskog plana na početnoj radionici podstičemo efikasnost i kvalitet izrade dokumentacije sistema Finansijskog upravljanja i kontrole.

  1. oktobra 1987. godine, inicijativom SO Gornji Milanovac i Kulturnog centra, otvoren Zavičajni muzej u Gornjem Milanovcu. Smešten je u porodičnu kuću trgovca Ivana Brkovića iz 1938. Godine, u Sinđelićevoj ulici. Posle rata preneta je u vlasništvo opštine a 1977. godine adaptirana je za potrebe Galerije Kulturnog centra. Zavičajni muzej odlukom SO Gornji Milanovac 15. aprila 1994. godine prerasta u Muzej Gornjeg Milanovca da bi do 24. februara 1995. godine naziv ustanove bio promenjen u Muzej rudničko-takovskog kraja.

Osnova za formiranje muzejskog fonda bila je zbirka kolekcionara Sretena Ljubenovića – Konkordija, rodom iz Pirota, koji se 50-ih godina ХХ veka doselio u milanovačko selo Breznu. Svojom sakupljačkom strašću sabrao je veoma raznovrsne predmete koji su podeljeni u arheološku, istorijsku, umetničku i etnografsku zbirku. Zbirka od oko 2000 predmeta preuzeta je 1987. godine, ali po prvi put izložena 1. decembra 1991. godine na spratu Muzeja.

Pred više od 2000 prisutnih, 23. aprila 1994. godine, otvoren je Muzej Drugog srpskog ustanka u Takovu. Uz brojne pojedince iz ovog kraja, muzejske vitrine su obogatili i beogradski muzeji – Istorijski, Vojni i Narodni, kao i Srpska pravoslavna crkva.  Okosnicu delatnosti Muzeja danas predstavlja Brkovića kuća u Gornjem Milanovcu (Sinđelićeva 7) u kojoj je smešten Legat braće Nastasijević, stalna postavka „Pokloni i otkupi dinastije Obrenović“, dok se ostali deo prostora koristi za izložbe. Pored ovoga Muzej gazduje i Muzejom u Takovu sa reprezentativnom postavkom “Drugi srpski ustanak i srpska revolucija 1804-1839“ i Spomen prostorom „Znamenito mesto – Takovski grm“, kao i kućom Kneza Miloša u Gornjoj Crnući (postavka „Srpska kuća u prvoj polovini XIX veka“). Nedavno je naša ustanova dobila na staranje i Kuću srpsko-norveškog prijateljstva.

Neizmerno nam je zadovoljstvo što imamo priliku da prenesemo praktično iskustvo i znanje koje stičemo saradnjom sa brojnim korisnicima javnih sredstava, što možemo da odgovorimo na svako pitanje i obrazložimo obavezu i prednosti sistema Finansijskog upravljanja i kontrole. Zajedničkim radom na izradi  dokumentacije sistema Finansijskog upravljanja i kontrole gradimo čvrst temelj ka ostvarivanju svih izazova i usklađivanju sa međunarodnim standardima interne kontrole. Takođe, kvalitetno izrađena dokumentacija sistema Finansijskog upravljanja i kontrole omogućava čvrst temelj za uspostavljanje dobrog načina upravljanja nepravilnostima.

Zahvaljujemo se direktoru, Rukovodiocu finansijskog upravljanja i kontrole i članovima Radne grupe Muzeja rudničko-takovskog kraja na gostoprimstvu i početku uspešne saradnje.

    Prijavi se na Newsletter

    Poslaćemo vam biltene sa vestima i savetima. Nema neželjene pošte.