ISO standardi

Međunarodna organizacija za standardizaciju (engl. International Organization for Standardization), poznata po svom akronimu ISO.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (engl. International Organization for Standardization), poznata po svom akronimuISO (od engl. ISO), agencija je Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi, zadužena za standardizaciju. Osnovana 23.02.1947. u Ženevi, organizacija izdaje industrijske i komercijalne norme.

Iako se ISO definiše kao nevladina organizacija, njegova sposobnost donošenja norma koje često postanu zakoni, kroz međunarodne ugovore ili kroz nacionalne norme, čini ga moćnijim od većine nevladinih organizacija. U praksi, ISO se ponaša kao konzorcijum usko povezan sa vladama. Od 05. 2011., postoje 162 člana od kojih svaki predstavlja jednu zemlju.

ISO naziv je izabran od grčke reči „Isos“ koja znači jednak. ISO standard povećava konkurentnost Vašeg preduzeća i proizvoda, dok na nivou države stvara naučno-tehnološke osnove za stvaranje pravnog, zdravstvenog, bezbednosnog i ekološkog okvira. Potrošačima nudi proširenu ponudu i jača konkurenciju među dobavljačima stvarajući sigurnije, kvalitetnije proizvode i povoljnije cene proizvoda i usluga.

ISO organizacija ima tri razvojna odbora, to su CASCO, COPOLCO i DEVCO. CASCO je ISO odbor koji radi na izdavanju normi iz područja ocenjivanja usklađenosti. COPOLCO je ISO odbor koji radi na zastupanju interesa potrošača. DEVCO je ISO odbor koji zastupa zemlje u razvoju.

ISO norme osiguravaju sigurnost, pouzdanost i dobar kvalitet proizvoda i usluga. Koristi od primene ISO normi imaju preduzeća, inovatori, kupci, potrošači, državna uprava, trgovci, zemlje u razvoju i na kraju cela naša planeta.

Više podataka o ISO organizaciji saznajte na www.iso.org

    Prijavi se na Newsletter

    Poslaćemo vam biltene sa vestima i savetima. Nema neželjene pošte.